برای نگهداری صحیح اورینگ ها به چه نکاتی باید توجه نمود؟

برای نگهداری صحیح اورینگ ها به چه نکاتی باید توجه نمود؟

برای نگهداری صحیح اورینگ ها به چه نکاتی باید توجه نمود؟


برای نگهداری صحیح اورینگ ها به چه نکاتی باید توجه نمود؟

اورینگ چیست ؟

«اورینگ» (O-ring) قطعه‌ای دایره‌ای شکل از جنس مواد الاستومری و پلیمری می باشد که در صنایع برای آب‌بندی بین دو قطعه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مطلب می‌خواهیم نوع دیگری از آب‌بندها یعنی اورینگ را معرفی کنیم و نحوه طراحی و انواع آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.

اورینگ که در برخی منابع آن را به عنوان « پکینگ » ( Packing ) یا « مفصل توریک » ( Toric ) هم شناخته می شود نوعی آب‌ بند مکانیکی به حساب می‌آید که شکلی دایره‌ای دارد و از جنس الاستومر و مواد پلیمری می باشد. اگر به تصویر اورینگ نگاه کرده باشید متوجه خواهید شد که این قطعه، سطح مقطعی دایره‌ای شکل دارد. چنین سطح مقطعی کمک می‌کند در اتصالات تحت فشار بتوانیم اورینگ را در شیار مخصوص این اتصالات قرار دهیم تا آب‌بندی مناسبی را به ارمغان بیاوریم.

اورینگ را می‌توان هم در شرایط استاتیک و هم در شرایط دینامیک بکار ببردید که حرکاتی نسبی بین اورینگ و سایر قطعات وجود دارد. از نمونه‌های سیستم‌های متحرک می‌ شود به شفت پمپ‌ها و سیستم هیدرولیکی سیلندر و پیستون اشاره کرد.

اورینگ‌ها یکی از کاربردی ترین قطعات در طراحی ماشین‌ها به حساب می‌آیند چراکه تولید آن‌ها بسیار ارزان‌قیمت حساب می‌شود و عمر طولانیی دارند. همچنین برای نصب اورینگ به تجهیزات پیچیده‌ای نیاز نخواهیم داشت. علاوه بر این، قدرت آب‌بندی آن‌ها به گونه‌ای است که در فشارهای بسیار زیاد نیز عملکرد  درست و مناسبی دارند.

اورینگ

اورینگ نوعی آببند از جنس لاستیک به  دایره‌ شکل می باشد . قرارگیری اورینگ بین دو سطح تجهیز باعث مسدود شدن راه سیال شده و مانع از نشتی گاز یا مایع می شود. از ویژگی‌های بارز این محصول، کاربرد آن در دو حالت استاتیکی و دینامیکی است.
در حالت استاتیکی اورینگ در جای خود ثابت بوده و هیچگونه حرکتی ندارد، که خود باعث حفظ فشار و خلا می‌ شود اما در حالت دینامیکی، اورینگ در تجهیزات متحرک از جمله پمپ‌های رفت و برگشتی، پیستونی، چرخشی مثل شفت مورد استفاده قرار گرفته میشود.
اورینگ یکی از تجهیزات بسیار مهم و معمول در طراحی ماشین آلات صنعتی امروزه است. سایز اورینگ‌ها امروزه با قطر داخلی و ضخامت آن‌ها مشخص می‌ شود.

برای نگهداری صحیح اورینگ ها به چه نکاتی باید توجه نمود؟

برای نگهداری صحیح،اصولی و استاندارد اورینگ ها در انبار  باید موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:

  •  کشش و فشار

در تمام اوقات اورینگ ها باید بدون کشش و فشار در انبار نگهداری شوند. اورینگ ‌های بزرگ را نباید روی قلاب به صورت آویزان قرار داد ، از انجام این کار جلوگیری کنید.

  • دما

بهترین حالت دما برای  نگهداری اورینگ ها در انبار بین دمای 4 الی 27 درجه می‌باشد که بهتر است که اورینگ ها در این دما قرار بگیرند .

هیچ وقت دما نباید از 49 درجه بیشتر گردد. همچنین واجب است که اورینگ ها  حداقل فاصله 1.5 متری از وسایل گرمایشی مثل رادیاتور ، هیتر ، بخاری و …  داشته باشند و نگهداری شوند .

  • رطوبت

رطوبت محیط انباری که اورینگ ها در آن قرار میگیرند باید بین 25 الی 65 درصد باشد.رطوبت بیش از حد و همچنین خشک نگهداشتن بیش از حد محیط انبار که اورینگ ها در آن قرار دارند باعث ضعیف شدن و آسیب دیدگی اورینگ ها می شود  و باید از آن جلوگیری کرد.

o ring 3 1 300x287 - برای نگهداری صحیح اورینگ ها به چه نکاتی باید توجه نمود؟

  • نور

اشعه UV به طیف وسیعی از الاستومرها ضرر می رساند. و  تا آنجایی که امکان دارد و می توانید محیط انبار اورینگ ها باید تاریک باشد.

اورینگ ها باید از تابش مستقیم اشعه خورشید و سطح بالای اشعه UV محافظت شوند و دور بمانند.

بهتر است اورینگ ها در بسته های مات و یا ضد نور نگهداری شوند تا  اشعه خورشید و اشعه UV به آنها نرسد و در معرض آسیب دیدگی قرار نگیرند  .

  • اکسیژن و ازن

اکسیژن و ازن دو گازی می باشند که باعث سفت شدن الاستومرها و ضعیف شدن مقاومت شیمیایی آن می‌ گردند.

محیط انبار باید حتی الامکان از این دو گاز  اکسیژن و ازن ایمن گردند.

همچنین فعالیت بعضی دستگاهها باعث تولید ازن و اکسیژن می گردد که نباید این دستگاه ها را در انبار اورینگ قرار دهید.

بهتر است اورینگ ها در بسته های مات و یا ضد اشعه UV نگهداری شوند. تا دو گاز اکسیژن ،ازن ، اشعه UV و اشعه خورشید کمتری به آنها برسد و آسیب کمتری ببینند.

  • اولین ورود و اولین خروج

اورینگ ها باید تاریخ ورود به انبار داشته باشند و همیشه اورینگ های قدیمی باید زودتر از انبار خارج شوند تا مورد استفاده قرار بگیرند و کمتر بلا استفاده بمانند و به مصرف برسند.

جهت محافظت محصول از تخریب به نکته های زیر توجه کنید:

مواد به کار رفته در اورینگ ها ممکن است در معرض دمای خیلی بالا یا خیلی پایین، حملات شیمیایی، ارتعاش ، سایش و حرکت مداوم قرار بگیرند. از این رو در پایان تقریباً تمام مواد مهندسی به کار رفته در حلقه ها سفت و سخت می شوند و از حالت استاندارد خارج می شوند و کارایی خود را از دست می دهند.

در برخی موارد حتی دیده شده است که مواد می سوزند یا تجزیه می شوند. حملۀ شیمیایی می تواند مواد حلقه را از بین ببرد، ترک های شکننده ایجاد کند یا باعث تورم آن شود. به عنوان نمونه، درزگیرهای NBR  موقع قرار گرفتن در معرض گاز ازن در غلظت های بسیار کم می توانند ترک  بردارند.

یک عامل مخرب دیگر، تورم در اثر تماس با سیال با ویسکوزیتۀ کم می باشد. این مسئله باعث افزایش ابعاد حلقه می شود و همچنین مقاومت کششی لاستیک را  پایین می آورد. خرابی های دیگر ناشی از استفادۀ اشتباه از ابعاد حلقه برای یک فرورفتگی خاص است. این اشتباه سبب اکستروژن لاستیک می شود.

الاستومرها به اشعه های یونیزه کننده حساس هستند. در کاربردهای معمول ، حلقه ها به خوبی در برابر اشعه های با نفوذ کم مانند ماورای بنفش و X-ray نرم محافظت می کنند. اما اشعه های نافذتر مانند نوترون ها ممکن است باعث زوال سریع این محصولات بشوند. در چنین محیط هایی بهتر است از درزگیرهای نرم فلزی استفادهکنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *