ویژگی های فنی لاستیک وایتون
وایتون چیست؟!
وایتون وسیله ای است که در قطعات صنعتی کاربرد دارد و نقش و مصرف آن به صورت آبندی می باشد . مطمعنا پلاستیک وایتون (Viton) جزو یکی از پر طرفدار ترین لاستیکها در مصرف آببندی منافذ مختلف است. این عمل که به دو صورت کوپلیمر یا ترپلیمر (تترا فلورواتیلن، هگزافلوروپروپیلن، وینیلیدن فلوراید، هگزا فلوروپروپیلن و …) انجام می گیرد، مورد بررسی قرار میدهیم. وایتون نام تجاری است که برای فلوئوروالاستومر ها مورد استفاده می ابشد و این نامگذاری بوسیله شرکتDUPONT انجام گرفته است. این فلوئورولاستومر یا همان FKM Viton در سال ۱۹۵۷ میلادی در صنعت هوافضا به عنوان الاستومری با عملکرد بالا معرفی و ارائه شد است. استفاده از وایتون در دیگر صنایع و زمینه ها مانند صنعت خودرو سازی، صنایع شیمیایی و پتروشیمی به سرعت رشد چشمگیری داشت و شناخته شده تر و معروف شد. وایتون بیشتر به دلیل مقاومت بسیار بالای آن در مقابل حرارت ، موتد شیمیایی و سوخت ها معروف و معمول و محبوب است.
مزایای وایتون
مقاومت دمایی وایتون با وجود خواص مکانیکی خوبش در مقایسه با اکثر الاستومرهای دیگر مرتبه بالایی را دارا است. همچنین با افزایش دما مقدار مقاومت آن در برابر روغن و مواد شیمیایی دچار تغییر بخصوصی نمی گردد. قابلیت ارتجاعی ترکیبات وایتون در بازه دمایی 204 تا 316 درجه سانتی گراد نیز همچنان با کیفیت بالا برقرار است. این لاستیک در مقابل تخریب حجم زیادی از مواد شیمیایی و مایعات از جمله روغنها، سوختها، روان کنندهها و اکثر اسیدهای معدنی نسبت به سایر الاستومرهای غیرفلوئورینه شده از مقاومت بیشتری برخوردار است . بهطور کلی، این خاصیتها این را می رساند که وایتون از نظر مقاومت در برابر سیالات چندین مرتبه جلوتر از رقبا است.
با نفوذ ناپذیری وایتون در مقابل مقدار زیادی از مواد، باعث میشود که عملکرد فوقالعادهای را در سوختهای اکسیژندار خودروها نمایش دهد. از سوی دیگر این پلاستیک مقاومت خوبی را در برابر فشرده سازی دارد، حتی در دماهایی که سایر الاستومرهای غیرفلوئورینه شده دچار شکستگی میشوند. همچنین به طور ویژه در برابر اکسیداسیون جوی، خورشید، شرایط آب و هوایی، قارچ و کپک کاملا بدون عیب میباشد.وایتون در کاربردهای ولتاژ کم و فرکانس پایین ،خواص الکتریکی خوبی دارد.
وایتون FKM چیست و چه ویژگی دارد ؟
فلوئوروالاستومر یا FKM دسته ای از لاستیک های سنتزی است که برای استفاده و کارایی در شرایط حرارتی و دمایی بسیار بالا طراحی شده و به کار میروند.وایتون FKM سطح و میزان مقاومت بسیار عالی و فوق العاده ایی به انواع مواد شیمیایی، گرما و روغن را در اختیار کاربر میگذارد و این در حالی است که ارائه عمر مفید آن بیش تر از ۲۰۰ درجه سانتی گراد است.
فرم ساختار FKM دارای فقط یک واحد نیست و خانواده ای از فلوئور پلیمر ها ساختا رکلی آن را تشکیل میدهند. به فلوئوروالاستومر نیز وایتون FKM گفته می شود.Viton FKM ها می توانند با درصد فلوئور های متفاوتی به ترتیب ۶۶%، ۶۸%، ۷۰% تولید وطبقه بندی میشود. هرچه که وایتون داری سطح فلوئور بیشتری باسد در نتیجه مقاومت بیشتری از خود نسبت به سیال های مشتق شده نشان میدهد.
ویژگی های فنی وایتون
نوع FKM ها با در سالهای پایانی دهه ۶۰ میلادی تولید شد. در دهه ۷۰ میلادی ، درسیستم های ایجاد کننده پیوندهای عرضی ، با معرفی سیستم پخت بیسفنول ، پیشرفت بزرگی رخ داد. این سیستم ، گرمای بهبود یافته ومقاومت گرمایی و مانایی فشاری کمتر ، به همراه ایمنی پخت بهتر وسرعت پخت بیشتر نمایش داده است.
در اواخر دهه ۷۰ میلادی و اوایل سال ۱۹۸۰ میلادی ، فلوئورو الاستومرهایی با انعطاف پذیری بیشتر در دمای پایین ، به واسطه ی استفاده از پروفلوئورو متیل وینیل اتر (PMVE) به جای HFP ارائه گردیدند .
_ میزان سختی وایتون FKM : از ۵۰ تا ۹۵۵ Shore A
_ استحکام کششی وایتون FKM: از ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ پاسکال
_ جهندگی (%) viton fkm : از ۵۰۰ تا ۴۰۰%
_ مقاومت سایشی وایتون : نسبتاً خوب
_ میزان چسبندگی لاستیک وایتون به فلز : عالی
_ چسبندگی به مواد سخت : نسبتاً خوب تا خوب
_ مانای فشار: خوب تا عالی
_ مقاومت در مقابل شکستگی : نسیتاً خوب
_ مقاومت ضربه ای وایتون : خوب
_ میزان ارتجاع : ضعیف تا نسبتاً خوب
_ مقاومت پارگی FKM: نسبتاً خوب
_ میزان لرزه گیری : نسبتاً خوب تا خوب
کاربرد های لاستیک وایتون FKM
وایتون FKM به به خاطر خواص ویژه ایی که دارد در تولید و ساخت قطعات خاص از جنس لاستیک استفاده می شود. نمونه ایی از این قطعات ویژه
لاستیکی عبارتند از : شیلنگ ها و واشرهای خودرویی و قطعه های هواپیما و موشک ( هوا فضا ) ، درزگیرهای سوخت و شفت موتور اتومبیل ( انواع اورینگ )
اورینگ های ساخته شده از جنس وایتون FKM دارای ویژگی های : ضد روغن هیدرولیک,ضد اسید,ضد بنزین ,ضد حلال ها و ضد سایش ساخته می شوند.این گونه اورینگ ها از اورینگ های معمولی از مقاومت بسیار بیشتری دارند.
صنعت هوافضا : آب بندهای اورینگی برای سوخت، روان کننده ها، آب بندی شیر، شلنگ های سوخت، اورینگ های سوخت انژکتور، در مخزن و اتصال سریع، لوله دودکش. لاینرهای شیر، پوشش غلطک، ورق/ واشر های برش و غیره مورد استفاده است.
صنعت خودروسازی : آب بندهای شفت، دریچه های چک شیر، دیافراگم ها، گیره های آتش سوزی نظامی، اتصال دهنده های الکتریکی، آب بند ساقه دریچه های تایر، کلیپس های موتورهای جت، واشر های برش تراش و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد های صنعتی : آب بندهای اورینگ هیدرولیک و سیستم های هیدرولیک، واشرهای منیفولد، مخزن سوخت، آب بند فایروال، آب بند موتور سیستم روغن شیلنگ سیفون، واشر (دریچه و منیفولد) و غیره مورد استفاده می باشد.
بدون دیدگاه