ویژگی های اورینگ ها
اورینگ چیست ؟
«اورینگ» (O-ring) قطعهای دایرهای شکل از جنس مواد الاستومری و پلیمری می باشد که در صنایع برای آببندی بین دو قطعه مورد استفاده قرار میگیرد. در این مطلب میخواهیم نوع دیگری از آببندها یعنی اورینگ را معرفی کنیم و نحوه طراحی و انواع آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
اورینگ که در برخی منابع آن را به عنوان « پکینگ » ( Packing ) یا « مفصل توریک » ( Toric ) هم شناخته می شود نوعی آب بند مکانیکی به حساب میآید که شکلی دایرهای دارد و از جنس الاستومر و مواد پلیمری می باشد. اگر به تصویر اورینگ نگاه کرده باشید متوجه خواهید شد که این قطعه، سطح مقطعی دایرهای شکل دارد. چنین سطح مقطعی کمک میکند در اتصالات تحت فشار بتوانیم اورینگ را در شیار مخصوص این اتصالات قرار دهیم تا آببندی مناسبی را به ارمغان بیاوریم.
اورینگ را میتوان هم در شرایط استاتیک و هم در شرایط دینامیک بکار ببردید که حرکاتی نسبی بین اورینگ و سایر قطعات وجود دارد. از نمونههای سیستمهای متحرک می شود به شفت پمپها و سیستم هیدرولیکی سیلندر و پیستون اشاره کرد.
اورینگها یکی از کاربردی ترین قطعات در طراحی ماشینها به حساب میآیند چراکه تولید آنها بسیار ارزانقیمت حساب میشود و عمر طولانیی دارند. همچنین برای نصب اورینگ به تجهیزات پیچیدهای نیاز نخواهیم داشت. علاوه بر این، قدرت آببندی آنها به گونهای است که در فشارهای بسیار زیاد نیز عملکرد درست و مناسبی دارند.
اورینگ
اورینگ نوعی آببند از جنس لاستیک به دایره شکل می باشد . قرارگیری اورینگ بین دو سطح تجهیز باعث مسدود شدن راه سیال شده و مانع از نشتی گاز یا مایع می شود. از ویژگیهای بارز این محصول، کاربرد آن در دو حالت استاتیکی و دینامیکی است.
در حالت استاتیکی اورینگ در جای خود ثابت بوده و هیچگونه حرکتی ندارد، که خود باعث حفظ فشار و خلا می شود اما در حالت دینامیکی، اورینگ در تجهیزات متحرک از جمله پمپهای رفت و برگشتی، پیستونی، چرخشی مثل شفت مورد استفاده قرار گرفته میشود.
اورینگ یکی از تجهیزات بسیار مهم و معمول در طراحی ماشین آلات صنعتی امروزه است. سایز اورینگها امروزه با قطر داخلی و ضخامت آنها مشخص می شود.
ویژگی های اورینگ ها:
– استفاده در کاربردهای استاتیکی و دینامیکی
– فشردگی و نیاز به فضای کوچک و وزن سبک
– طراحی ساده و غیر پیچیده
– عدم نیاز به دقت بالا
– راحتی نصب
– آسانی سرویس
– موجود در اندازه ها و مواد با استانداردهای مختلف
– دامنه وسیع دمای کارکرد
– دامنه وسیع فشار کارکرد
– دوام و مقاومت به سایش بالا
– دامنه وسیع مواد برای محیط های شیمیایی
– تخریب تدریجی
– قیمت ارزان
ویژگی های متمایز کننده اورینگ ها
اورینگ ها دارای ویژگی ها و شکل ظاهری مختلفی هستند. که طبق همین پارامتر ها، کاربرد های آن نیز مشخص می گردد. از جمله پارامتر های مهم متمایز کننده این وسیله می توان موارد زیر را بیان کرد:
قطر داخلی (ID2) و قطر خارجی (od): قطر داخلی و خارجی اورینگها بر اساس فرمول های خاص محاسبه و طراحی می شود. قطر داخلی (ID2) و قطر خارجی (od) در اندازه های مختلف و بر اساس سایز اورینگ ها ساخته و طراحی می شود.
ضخامت اورینگ (CSEXternal): در هنگام محاسبه ضخامت اورینگ معمولاً سایز گلند را به جهت دستیابی به بهترین آب بندی و نیز میزان مناسب فشردگی اورینگ در نظر گرفته می شود. ذکر این نکته نیز دارای اهمیت است که به طور معمول اورینگ های با ضخامت کمتر اصطکاک کمتری با محیط اطراف خود ایجاد می کند.
متریال اورینگ: همانگونه که اشاره شد اورینگ ها از متریال های خاص و مقاوم و از ترکیباتی به نام الاستومرها ساخته می شوند. همچنین می توان گفت این ابزار از لاستیک های Nr، Epdm، silicon، viton، pbr، Nr، Sbr و در برخی مواقع از ترموپلاست ها ساخته می شوند.
سایز کلی اورینگ: اورینگها در سایز های مختلفی طراحی و تولید می شوند. در هنگام انتخاب این ابزار به حجم شیاری که قرار است در آن جای بگیرد توجه می شود. در حقیقت حجم این شیار باید پنج درصد از حجم اورینگ کمتر باشد. علاوه بر آن به جهت آنکه آب بندی با بهترین حالت ممکن انجام شود، می بایست اندازه اورینگ 98 درصد سایز خارجی شیار باشد.
ویژگی های منحصر به فرد اورینگ ها
اورینگ به نوعی از واشر مکانیکی گفته می شود که به صورت گرد می باشد و جهت آب بندی به شکل استاتیک و یا دینامیک به کار گرفته می شود. در واقع از اورینگ استفاده های بسیار فراوانی می گردد. این نوع واشرها به دلیل قیمت مناسب، طراحی ساده وهمچنین نصب آسانی که دارند، یکی از کاربردی ترین و رایج ترین واشر ها در طراحی ماشین آلات صنعتی و آب بندی مواد مختلف به شمار می آید. آب بندی نیز به دو دسته اورینگ گلند و اورینگ گلد تقسیم بندی می شود. در واقع اورینگ گلند در محل قرار گیری اورینگ قرار داده می شود و اورینگ گلد نیز وظیفه آب بندی و یا سیل را بر عهده دار است.
بدون دیدگاه